Razstava “Svetilnik – model in oblikovanje”

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki

Svetilnik – model in oblikovanje
Razstavljeni modeli so bili izdelani pod budnim očesom Burkharda Lüdtkeja, predavatelja na Oddelku za modeliranje v okviru Fakultete za arhitekturo na Tehniški univerzi v Berlinu. Eksponati so delo oblikovalske skupine, imenovane 1ART.

Svetilniki iz Severnega in Baltskega morja
Razstava “Svetilnik – model in oblikovanje” se suče okrog svetilnikovega osrednjega motiva. Žarišče razstave je petnajst umetniško oblikovanih modelov svetilnikov iz Severnega in Baltskega morja. Med njimi so tudi sloviti zbirateljski eksponati, kot so svetilnik Roter Sand, syltski svetilniki – List Ost, Rote Kliff, Hörnum in stari svetilnik na Rtu Arkona.

Čudovita arhitekturna forma
V bogatem svetu arhitekturne zgodovine igra svetilnik, ta navpična struktura, zelo jasno vlogo. Njegova osnovna funkcija je navigacijska, vendar se nam pri natančnejšem opazovanju nenadoma razodene kot individualno delo osupljive arhitekturne lepote.
V skladu z zgodovinskimi načrti Nemških vodotokov in različnih paroplovnih družb so bili izdelani natančni modeli svetilnikov na osnovi izvirnih konceptov in arhitekturnih načrtov. Svetilniki so izdelani v razmerju 1:50, v beli barvi, s čemer poudarjajo klasično skulpturno obliko in oblikovno ne odstopajo od originalov.
Barvam svetilnikov in njihovih signalnih naprav ni bila posvečena posebna pozornost predvsem zato, da se obiskovalec lahko celoviteje osredotoči na strukturo osnovnih arhitekturnih elementov, kot so oblika, površina in linija.

Produktno oblikovanje
Z namenom, da bi edinstveno obliko svetilnika čim bolj približali javnosti, se je skupina 1ART odločila, da kot svoj medij uporabi produktno oblikovanje. Namen je bil, ogniti se običajnemu pomorskemu kiču ter vpeljati nov pristop k tovrstnemu delu. Tako se na poseben, včasih tudi humoren način, ponuja nov pogled na svetilnik.

Doslej je bila razstava prikazana v Deutsches Schiffahrtsmuseum v Bremerhavnu (29. 9. – 25. 11. 2001), v Altonaer Museum v Hamburgu (16. 10. 2002 – 19. 1. 2003) in na Internautici v Portorožu (13. 5. – 18. 5. 2003).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *