Vzmetnica in kako se lotiti njenega nakupa

Napaka, ki jo pogosto delamo, ko kupujemo novo ležišče, je, da prehitro nasedemo reklamam, ki nas prepričujejo, da je njihov izdelek tisti, ki bo najboljši za nas in ga resnično potrebujemo. Nakup ležišča se nam zdi dolgočasen in skorajda nujno zlo, katerega se želimo rešiti kar najhitreje. V zadnjih dveh desetletjih cveti prodaja vzmetnic, predvsem na račun vedno večjega števila ljudi z bolečinami v predelu križa in hrbtenice. In prav veliko povpraševanje po vzmetnicah je odprlo široko polje za sleparje, ki nam želijo prodati mačka v žaklju. Kako se torej prepričati, da nam bo vzmetnica, ki jo kupujemo, resnično koristila?

Čeprav je od vzmetnice odvisna kakovost našega spanja in posledično naše zdravje in počutje, nas lahko pri njihovem nakupu relativno hitro prenesejo okoli. Ko kupujemo avtomobil, dobro vemo kaj želimo in česa ne in kako mora kaj delovati in izgledati, da bomo za svoj denar dobili kar največ. Pri nakupu nečesa takega, kot je vzmetnica, pa smo hitro »bosi« in se ne znajdemo najbolje. Nakup ležišča nas dolgočasi in čeprav bi si iz dna srca želeli dobro vzmetnico, na kateri bi se zbujali naspani, želimo to opravilo kar se da hitro opraviti.

Če je vaša vzmetnica potrebna menjave, se dobro pozanimajte o prednostih in slabostih različnih polnil in nato opravite primerjavo cen. Seveda koristi, če si že prej določite, koliko denarja ste pripravljeni plačati za to naložbo v zdravje. Poučite se tudi o tem, kateri tip vzmetnice bo najboljši za lajšanje vaših zdravstvenih tegob. Če vas pestijo alergije, si omislite vzmetnico iz hipoalergijskega materiala. Če se zbujate z bolečinami v križu, ciljajte na ortopedsko oblikovano ležišče. Če vas boli medenica, je za vas najprimernejša zdravstveno oblikovana vzmetnica. Na jasnem si morate biti tudi glede tega, ali si želite mehkejše ali bolj čvrste vzmetnice.