Zakaj se splača poskusiti tek na smučeh

Če bi se v zimskem času želeli ukvarjati s katero od športnih aktivnosti in nimate prave ideje, s katero, bi vam marsikdo, tudi številni strokovnjaki, priporočal tek na smučeh. Tovrstna aktivnost je pri nas pa tudi v svetu izjemno priljubljena že vrsto let. V vaše življenje lahko prinese izjemne koristi – tako na področju počutja, izjemno ugodno pa tek na smučeh vpliva tudi na zdravje.

Ena od prednosti omenjene aktivnosti je zagotovo tudi to, da se z njo lahko ukvarjajo ljudje vseh starosti. Prav tako ni nujno, da ste kot začetnik vrhunsko pripravljeni oziroma da je vaša telesna pripravljenost na višku. Prav tako se lahko aktivnosti izjemno hitro priučite, ker tehnično niti najmanj ni tako zahtevna kot na primer smučanje.

Zakaj se splača poskusiti tek na smučeh

 

Odličen potrošnik kalorij

Lahko rečemo, da je tek na smučeh univerzalna telesna vadba. Je odličen potrošnik kalorij in ne nazadnje vrhunski antidepresiv, saj razsvetli še tako zelo slab dan. Združuje pa aktivnosti tako spodnjega kot tudi zgornjega dela našega telesa.

Prav vsaka večja skupina mišic je vključena v aktivnost premikanja. In eden od večjih plusov je še to, da smo pri vadbi ves čas na prostem oziroma na svežem zraku.

 

Brez težav tek na smučeh lahko opravljate tudi več ur zapored

Pri teku na smučeh prav nobena skupina mišic ni posebej preveč obremenjena. Posledično na smučkah lahko brez težav tečete tudi po več ur zapored. Je odlična vadba za srce in za našo telesno pripravljenost.

Pospešeno dihanje, ki je prisotno pri vadbi, pa odlično dene za naša pljuča.

 

Eden od najbolj varnih zimskih športov

Na koncu naj izpostavimo tudi to, da je tek na smučeh ena od najbolj varnih zimskih športnih aktivnosti. Prav tako je daleč najmanj obremenjujoča. V primerjavi s klasično obliko teka tek na smučeh za vas lahko predstavlja zelo majhno obremenitev stopal, kolen ter bokov. Za to se lahko zahvalite drsnemu gibanju klasičnega oziroma diagonalnega smučanja.